23.06.2019

Virpiniemi Golfin reikäpelimestaruus 2019

Reikäpelimestaruus pelataan kaksiosaisena: viikolla (ma-to 24.-27.6) pelataan karsintakierros tasoituksettomana lyöntipelinä, naiset 51-tiiltä ja miehet 58-tiiltä.

Karsintakierros pelataan kuten viikkokilpailu eli ilmottaudutaan caddiemasterille ennen kierrosta. Sarjan toteutuminen vaatii vähintään 4 osallistujaa.

Kilpailumaksu 10e peritään viikonlopulle päässeiltä pelaajilta. Se ei sisällä lounasta.

Toinen osa eli finaali pelataan cup-muotoisena tasoituksettomana reikäpelinä  karsintakierroksen 16 parhaan lyöntipelituloksen tehneen kesken 29.6.-30.6. Pelaajat sijoitetaan kaavioon lyöntipelitulosten mukaan (ensimmäinen vastaan 16. jne.) Naiset pelaavat 51-tiiltä ja miehet 58-tiiltä. Lauantaina on neljännes- ja puolivälierät, sunnuntaina välierät ja finaali. Mikäli naisten sarjaa ei saada täyteen, pelataan välierät lauantai-iltana ja finaali sunnuntaiaamuna.

Reikäpelimestaruuskilpailuun voivat osallistua kaikki Virpiniemi Golfin jäsenet.

Yleistä reikäpelistä

Reikäpeliottelussa pelataan kahden pelaajan (tai joukkueen) kesken kunkin reiän voitosta, kunnes toinen pelaaja on saavuttamattomassa johdossa. Tasatuloksella reikä tasataan. Jos peli on viimeisen reiän jälkeen tasan pelataan voitosta jatkorei’illä kunnes jompikumpi voittaa reiän. Yleensä pelataan 18 reikää, mutta myös muu määrä reikiä on mahdollinen.

Reikäpelissä siis kierroksen lyöntien kokonaismäärällä ei ole merkitystä. Reikäpeli testaa enemmän pelaajan paineensietokykyä kuin lyöntipeli, sillä monesti reiän voiton tai tasapelin varmistaminen vaatii “nitroputin” upottamista. Reikäpelissä korostuu myös pelitaktiikka, koska pelataan toista pelaajaa vastaan.

Reikäpeliä voidaan pelata tasoituksellisena tai ilman tasoitusta. Virpiniemen reikäpelimestaruudet ratkotaan ilman tasoituksia. Ottelut pelataan 18-reikäisinä, miehet pelaavat valkoisilta ja naiset sinisiltä lyöntipaikoilta.

Säännöt

Koska reikäpeli on golfin alkuperäinen pelimuoto, säännöt poikkeavat joiltain osin merkittävästi lyöntipelin säännöistä. Reikäpelin sääntöjen kertaus ennen ottelua on suotavaa. Merkittävin ero on, että reikäpelissä kauimpana reiästä oleva lyö aina ensin. Kannattaa erityisesti huomioida, että viheriöllä oleva pallo voi jossain tapauksissa olla kauempana reiästä kuin viheriön ulkopuolella oleva.

Reiän aloittaa viimeksi reiän voittanut pelaaja. Ensimmäisen reiän aloitusvuoro arvotaan.

Pelaaja voi koska tahansa luovuttaa reiän tai koko ottelun. Lisäksi pelaaja voi “antaa” vastustajalleen seuraavan lyönnin, yleensä lyhyen putin, jolloin pallon katsotaan menneen reikään seuraavalla lyönnillä. Pelaajan tulee kertoa lyömiensä lyöntien määrä vastustajan tätä kysyessä.

Kooste sääntöeroavuuksista liitteenä.

Tulos

Reikäpeliottelun tulos merkitään montako reikää johdossa/montako reikää jäljellä. 3/2 tarkoittaa, että pelaaja johti kolmella reiällä kun 2 reikää oli jäljellä eli peli ratkesi 16. reiällä. Suurin mahdollinen voitto 18 reiän ottelussa on 10/8. Tällöin voittaja on voittanut 10 ensimmäistä reikää. Niukin voitto ilman jatkoreikiä on 1/0. Jatkorei’ille menneiden otteluiden tulos merkitään tyyliin 20 r. (voitto 20. reiällä eli toisella jatkoreiällä).

Strategia

Reikäpeli on luonteeltaan ihan eri peli kuin lyöntipeli:

  • Reikäpelissä paremman kierrostuloksen tehnyt pelaaja ei välttämättä voita ottelua
  • Ei pelata kenttää ja olosuhteita vastaan, kuten lyöntipelissä, vaan vastustajaa vastaan
  • Suurenkin riskin ottaminen joissain tilanteissa voi olla kannattavaa (esim. reiän tasoittavan putin voi lyödä “kaikki tai ei mitään” -periaatteella)
  • Yksittäinen onnistuminen saattaa kääntää koko ottelun
  • Yksittäinen suurikin epäonnistuminen aiheuttaa pahimmillaan vain yhden reiän menetyksen

Pelionnea kaikille osallistujille!

Reikäpelisäännöt